LifeConceptMed---cabinet-kinetoterapie
,

Sindromul tunelului carpian – cauze, simptome și tratament

Post Info

Sindromul tunelului carpian este o afecțiune destul de cunoscută mai ales în rândul celor ce lucrează la calculator, cauzând dureri, stare de amorțeală și furnicături la nivelul brațului.

În sindromul tunelului carpian cel afectat este nervul median care se comprimă la nivelul încheieturii mâinii. Diagnosticarea și tratamentul la timp sunt foarte importante pentru pacient. Uneori este nevoie doar de efectuarea câtorva exerciții la nivelul brațului, de purtarea unei orteze sau de evitarea unor activități pentru ca zona să nu mai fie afectată. Cu cât există o presiune mai mare asupra nervului, cu atât acesta va fi afectat și se poate ajunge până la deteriorarea completă și la intervenție chirurgicală.

Nervul median este unul dintre cei mai importanți nervi de la nivelul mâinii și pornește de la nivelul coloanei vertebrale, coboară pe braț și antebraț, apoi trece prin tunelul carpian și este localizat la nivelul încheieturii.

Sindromul de tunel carpian presupune o îngustare a tunelului sau poate determina durere atunci când tendoanele se umflă și pun presiune pe nervul median. De la durere se poate ajunge la furnicături și senzație de amorțeală a mâinii.

Cauzele apariției sindromului de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian poate fi cauzat de numeroși factori. De obicei, femeile și persoanele în vârstă sunt mai afectate decât bărbații sau tinerii.

Dintre cauzele care conduc la apariția sindromului de tunel carpian am putea aminti:

  1. factori genetici
  2. dimensiunea mai mică a tunelului carpian
  3. folosirea mâinii în mod repetat, cu aceleași mișcări
  4. poziția mâinii – o flexiune sau o extensie a mâinii mai mare
  5. sarcina
  6. diabet, artrită, probleme ale glandei tiroide.

Cauzele apariției sindromului de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian poate fi cauzat de numeroși factori. De obicei, femeile și persoanele în vârstă sunt mai afectate decât bărbații sau tinerii.

Dintre cauzele care conduc la apariția sindromului de tunel carpian am putea aminti:

  • factori genetici
  • dimensiunea mai mică a tunelului carpian
  • folosirea mâinii în mod repetat, cu aceleași mișcări
  • poziția mâinii – o flexiune sau o extensie a mâinii mai mare
  • sarcina
  • diabet, artrită, probleme ale glandei tiroide.

Diagnostic și tratament

Pentru evaluarea pacientului este nevoie de mai multe investigații de specialitate. Mai înainte, medicul face o analiză a mâinii și încheieturii, excluzând alte cauze posibile și mai apoi recomandă efectuarea unor teste electromiografice pentru a observa activitatea nervului median. Această investigație măsoară activitatea electrică în mușchi. Ecografia, radiografia, examenul RMN sunt alte investigații la fel de importante pentru un diagnostic precis.

Lipsa unui tratament poate agrava simptomele și de aici până la intervenția chirurgicală nu mai este decât un simplu pas. Odată diagnosticat sindromul de tunel carpian se poate recurge la purtarea unei orteze pe timpul nopții în vederea menținerii încheieturii mâinii într-o poziție dreaptă. Administrarea unor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene contribuie la ameliorarea durerii.

Schimbările de activitate sunt alte recomandări ale medicului.

Injecțiile cu steroizi, precum corticosteroidul contribuie la calmarea simptomelor.

Cu toate acestea, medicii recomandă efectuarea unor exerciții medicale ce contribuie la mișcarea nervului median prin tunelul carpian. Acestea se vor face de kinetoterapeut, pacientul fiind strict supravegheat. Exercițiile de recuperare nu sunt deloc grele și vor ține cont de starea pacientului, acționând cu prudență, durerea de la nivelul mâinii fiind destul de mare.

Intervenția chirurgicală este o altă variantă de tratament, atunci când nervul median este afectat destul de mult.

După intervenția chirurgicală, pacientul are nevoie de recuperare medicală prin exerciții fizice efectuate în cabinetul kinetoterapeutului. Activități precum condusul, ridicarea sau prinderea de obiecte sunt permise cu prudență destul de repede după intervenția chirurgicală, cu recomandarea medicului specialist.


Suferi de sindromul de tunel carpian sau ai trecut recent printr-o intervenție chirurgicală de acest tip?

Life Concept Med te ajută să te recuperezi mai ușor, să scapi de durere, să beneficiezi iarăși de mobilitate la nivelul încheieturii mâinii, printr-un plan de exerciții realizate de kinetoterapeuți.

Te așteptăm la noi pentru o evaluare medicală și un plan de exerciții fizice, conform recomandărilor medicului!

Traian 179 Et. 1 Ap. 2 Interfon 2
 tel: 0732 337 490

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Author
Latest Article
Newsletter
Signup our newsletter to get update information, promotion or insight.