Care sunt factorii care stabilesc numărul de ședințe de kinetoterapie de care ai nevoie?

Ce este bine de știut despre stabilirea numărului de ședințe de kinetoterapie? Iată mai multe informații de interes pentru tine!

Kinetoterapia mai este numită și terapia prin mișcare. Aceasta reprezintă o formă de terapie care are la bază domeniul științific și face parte din medicina fizică. S-a dezvoltat în linii mari în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru soldați, pentru a asigura revenirea rapidă la unitatea militară de care aparțineau, într-o stare perfectă.

Kinetoterapia se folosește de mișcarea corpului pentru a trata și remedia diferite afecțiuni ale organismului, însă este recomandată, cu precădere, persoanelor care suferă de afecțiuni la nivelul mușchilor, precum: fasciita plantară, dureri de spate, tendinita și alte boli degenerative ale aparatului
locomotor.

Kinetoterapeuții, cu ajutorul diferitelor modalități precum: întinderea ligamentelor, mușchilor, tendoanelor , dar și cu ajutorul masajului, reușesc să redea anumite funcții pierdute ale corpului. Exercițiile fizice care se efectuează în timpul unei ședințe de kinetoterapie sunt realizate fie de către pacient, cu ajutorul kinetoterapeutului, de către pacient la instrucțiunile specialistului, ajutându-se de propriul corp sau, fie cu ajutorul diferitelor accesorii, precum: elastic, minge sau bețe și echipamente.

Specialistul în kinetoterapie personalizează fiecare program al pacienților, ținând cont de constituție, vârstă, funcțiile organismului, afecțiunile de care suferă aceștia și supraveghează atent ședințele de recuperare.

Care sunt factorii care stabilesc numărul de ședințe de kinetoterapie de care ai nevoie?

Kinetoterapeutul are rolul de a face o evaluare amănunțită a pacientului din punct de vedere muscular și motric, pentru a alege programul de exerciții care să se potrivească și durata acestora pentru stimularea mușchilor, în condițiile în care abilitățile sale motorii au avut de suferit în urma unui accident sau au fost
afectate de către o boală.

Factorii care stabilesc numărul de ședințe de kinetoterapie pot fi determinați și de afecțiunile de care suferă pacientul și de stadiul în care se află acestea. Kinetoterapia este recomandată în cazul diferitelor afecțiuni ale organismului, iar numărul ședințelor poate fi determinat de:

  • Afecțiunile coloanei vertebrale, precum: cifoză, spondiloză, scolioză,
    hiperlordoză, lombosciatică, discopatie, hernie de disc,
  • Durerile articulare, de spate, de membre sau musculare,
  • Afecțiunile articulare, precum: gonartroză, artroză, coxartroză,
  • Afecțiuni reumatologice, precum spondilită anchilozantă,
  • Afecțiunile traumatologice, precum: entorse, fracturi, luxații, leziuni
    musculare sau contuzii,
  • Afecțiunile neurologice, precum sechelele post atac vascular cerebral.

Factorii care stabilesc numărul de ședințe de kinetoterapie pot fi nenumărați, dar aceștia depind de obiectivele care trebuie urmărite de către kinetoterapeut pentru ca pacientul să revină la starea inițială. Iată câteva dintre obiectivele principale urmărite în ședințele de kinetoterapie:

  • Creșterea mobilității articulare,
  • Creșterea coordonării, echilibrului și controlului,
  • Creșterea forței musculare,
  • Creșterea rezistenței musculare,
  • Refacerea masei musculare,
  • Corectarea posturii și a aliniamentului coloanei vertebrale,
  • Corectarea deficitului respirator,
  • Recuperarea abilităților motrice,
  • Reducerea sensibilității,
  • Antrenamentul pentru efort,
  • Relaxarea, și nu numai.

Numărul de ședințe recomandate de către specialist este stabilit în funcție
de mai mulți factori, ceea ce face ca efectuarea a câtorva zile din tratament, din
cel recomandat, să creeze efecte benefice doar pe o scurtă durată sau chiar să nu
apară.

Care sunt tipurile de kinetroterapie?

Kinetoterapia se imparte în: kinetoterapie de recuperare și kinetoterapie
profilactică. Iată ce sunt acestea:

  • Kinetoterapia de recuperare are rolul de a reface funcțiile organismului care au fost diminuate în urma unor boli sau a unor traumatisme cu ajutorul mișcării.
  • Kinetoterapia profilactică are rolul de a menține starea de sănătate sau de a
    stopa cronicizarea unei boli, prin intermediul masajului medical, exercițiilor
    fizice și al tehnicilor de relaxare.

Life Concept Med este o clinică medicală specializată care urmărește recuperarea stării de bine și a capacităților pierdute ale organismului prin intermediul celor mai bune tratamente medicale kinetoterapeutice realizate de specialiști. Fiecare pacient este diferit, ceea ce face ca fiecare progam de recuperare să fie stabilit și personalizat în funcție de starea organismului și afecțiunea de care suferă pacientul.

Te așteptăm la noi pentru o evaluare medicală și un plan de exerciții fizice, conform recomandărilor medicului!

🏠 Traian 179 Et. 1 Ap. 2 Interfon 2
☎️ tel: 0732 337 490

Un răspuns

  1. Aceasta este prima dată când am dat peste site-ul dvs. Păcat!!! Am citit deja câteva articole și vreau mai multe 🙂 Sunt distractive de citit și cu siguranță mi-ați atins gustul. Vă mulțumesc și salutări 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *