LifeConceptMed---cabinet-kinetoterapie
,

Osteoporoza – cum să o prevenim

Post Info

Osteoporoza este o afecțiune prezentă mai ales în rândul persoanelor în vârstă, atunci când densitatea osoasă scade. Se cunoaște deja că încă de la vârsta de 30 de ani începem să pierdem masă osoasă. Cu toate acestea, după vârsta de 45 de ani pierderea masei osoase este accelerată, fiind determinată de cantitatea mai redusă de estrogen (în cazul femeilor) și de testosteron (în cazul bărbaților). Lucrurile se agravează în jurul vârstei de 60 de ani. 

Osteoporoza constă în pierderea de masă minerală osoasă, astfel că oasele devin mai fragile și mai predispuse la traumatisme și fracturi. 

Densitatea osoasă este foarte importantă pentru a afla cât de gravă este această afecțiune.

Deși atunci când vorbim despre osteoporoză ne ducem cu gândul la femei, în realitate și bărbații pot dezvolta osteoporoza.

Cauzele osteoporozei

Osteoporoza este determinată de mai mulți factori, pornind de la cei genetici , anumite afecțiuni endocrine, dar și până la stilul de viață.

Factorii genetici – dacă unul dintre părinți a dezvoltat osteoporoză sau a suferit numeroase fracturi din accidente minore, șansele de a dezvolta această afecțiune este și mai mare.

Stilul de viață – este un alt element care determină apariția osteoporozei. Consumul de alcool, dietele sărace în calciu și vitamina D, anumite tratamente pe termen lung, precum corticoterapia,dar și lipsa exercițiilor fizice sunt câteva dintre elementele care pot determina apariția acestei afecțiuni. Imobilizarea la pat, dar și dietele mult prea aspre pot agrava simptomele.

Menopauza este o altă cauză a osteoporozei. De obicei, femeile care ajung la menopauză au un risc mai mare de a face osteoporoză pentru că au un nivel mic de estrogen în organism. Cu cât nivelul de estrogen este mai mare, cu atât sistemul osos este mai puternic și femeile nu sunt supuse riscului de fracturi. 

5 remedii pentru a preveni osteoporoza

Osteoporoza nu este o afecțiune de care suntem conștienți pentru că de regulă nu doare. Aceasta prezintă doar un risc major de fractură. Fractura de șold poate fi o gravă problemă pentru că presupune imobilizarea pacientului, dar și complicații majore, afectând mult stilul de viață.

De aceea, pentru a nu ajunge aici, este bine să țineți cont de câteva remedii:

1. Faceți mișcare!

Exercițiile fizice sunt un bun remediu pentru ca oasele să fie mai puternice. De obicei, prin mișcarea fizică pacientul poate lupta împotriva osteoporozei. Se recomandă efectuarea de exerciții cu ajutorul unui specialist în kinetoterapie, dar și alte forme de mi șcare precum dansul, înotul sau chiar mersul pe jos. Toate acestea, ne vor păstra oasele mai sănătoase. Aerobicul, exercițiile de întindere sunt recomandate pentru cei predispuși la osteoporoză. Ar fi bine să se evite jogging-ul , exercițiile cu greutăți mari întrucât pune presiune pe articulații.

2. Reduceți consumul de sare

Deși nu se cunoaște foarte precis care este legătura dintre osteoporoză și consumul de sare, în realitate un aport de sodiu peste limită poate determina pierderea de masă osoasă. Calciul este eliminat mai ușor prin urină și transpirație și astfel lucrurile s-ar putea agrava și mai mult.

3. Evitați băuturile carbogazoase

Unii medici sunt de părere că băuturile carbogazoase ar putea determina subțierea oaselor și de aici predispunerea către fracturi. Cu toate acestea, nu există date medicale exacte care să ateste această teorie, ba chiar unii specialiști consideră că prin consumul băuturilor acidulate se reduce consumul de lapte și de aici aportul de calciu.

4. Cofeina, în cantități cât mai mici

Cu cât veți consuma mai multe produse care conțin cofeină (cafea, cola, ceai negru, ciocolată), cu atât absorbția calciului este mai mică. Se recomandă consumul de cofeină cu moderație, astfel că este indicat un consum nu mai mare de 300 miligrame de cofeină pe zi.

5. Renunță la fumat

Toți cei ce fumează au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză. De aceea, este bine să renunțați la acest viciu. Fumatul poate îngreuna repararea fracturilor și capacitatea organismului de a crește densitatea osoasă.

6. Medicamentele, risc pentru osteoporoză

Anumite medicamente pot favoriza osteoporoza. Frecvent incriminați sunt corticosteroizii, inhibitorii serotoninei, medicamentele pentru echilibrul pH-ului din stomac .

Calciu și vitamina D

Aportul de calciu necesar este de 1000 miligrame pe zi, conform Institutului Național de Sănătate al SUA. Odată cu trecerea vârstei, este nevoie de creșterea aportului de calciu la 1200 miligrame zilnic.

Vitamina D are rolul de a ajuta la absorbția calciului în oase. Lumina soarelui produce vitamina D necesară organismului, așa că este cât se poate de bine să vă expuneți la soare. Laptele, sucul de portocale și cerealele sunt alimente care conțin vitamina D și trebuiesc consumate. Doza recomandată este de 600 unități internaționale  (UI) pe zi pentru adulți și 800 unități pentru persoanele trecute de vârsta de 70 de ani.

Exercițiile fizice, vitale pentru oase sănătoase

Exercițiile fizice contribuie la întărirea oaselor afectate de osteoporoză. În plus, programele de kinetoterapie te ajută să previi riscul de a cădea și de a fractura un anumit os, contribuind la menținerea echilibrului, tonifiere, rezistență, o mai bună forță musculară.

Exercițiile fizice efectuate pentru osteoporoză se împart în 3 categorii:

1. exerciții folosind greutatea corpului

2. exerciții care întăresc mușchii

3. exerciții pentru echilibru

4. exerciții pentru flexibilitate

Suferi de osteoporoză?

Te așteptăm la noi pentru o evaluare medicală și un plan de exerciții fizice, conform recomandărilor medicului!

🏠 Traian 179 Et. 1 Ap. 2 Interfon 2
☎️ tel: 0732 337 490

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Author
Latest Article
Newsletter
Signup our newsletter to get update information, promotion or insight.