LifeConceptMed---cabinet-kinetoterapie
,

Bursita – cauze, simptome si tratament

Post Info

Bursita reprezintă o inflamație a bursei, acel sac cu fluid care are rolul de a căptuși și lubrifia articulațiile. Oasele, tendoanele și ligamentele au nevoie de acest sac de fluid pentru a preveni mișcarea os pe os, în caz contrar ar apărea durerea.

Bursele se află peste tot în organism, fiind în mijlocul articulațiilor, prevenind riscul frecării și presiunii.

Bursitele sunt afecțiuni ce se caracterizează prin durere și pot afecta aproape orice persoană. Un risc mai mare îl au persoanele care desfășoară un sport sau sunt antrenate în anumite activități mai grele care necesită mai multă mișcare.

Bursita este cauzată de suprasolicitarea determinată de mișcări repetate. De asemenea, un traumatism, dar și îmbătrânirea sunt alte cauze care pot determina această afecțiune. Artrita septică este o altă cauză a bursitelor.

Simptomele bursitei

Bursita este caracterizată de durere, tensiune, roșeață sau stare de căldură. De asemenea, zona afectată se umflă, astfel că pacientul are senzația că durerea iradiază chiar în afara ariei articulare.

Dacă zona nu este lăsată în stare de repaus sau dacă este supusă presiunii, durerea se va accentua. Cu toate acestea, exercițiile ușoare, realizate sub supravegherea și la recomandarea unui kinetoterapeut ar putea ajuta la recuperarea zonei și la reducerea durerii. Exercițiile prea puternice nu sunt recomandate.

Diagnostic și tratament

Bursita trebuie evaluată de către medic. Atunci când medicul constată o zonă roșie sau atunci când apare febra, pacientul va fi investigat suplimentar. Medicul va solicita analize pentru depistarea diabetului, artritei reumatoide, lupus eritematos sau pentru identificarea unor infecții. În timpul investigațiilor, medicul va solicita informații cu privire la tratamentul pe care pacientul îl ia în mod obișnuit, știindu-se că imunosupresoarele și corticosteroizii pot accentua durerea și agrava simptomele.

Examinarea fizică este necesară pentru un diagnostic al bursitei. Pacientului i se vor evalua reflexele, pulsul, tensiunea.

Atunci când medicul constată este posibil să solicite efectuarea unei radiografii, pentru identificarea problemelor apărute la nivelul sistemului osos, a unei rezonanțe magnetice pentru evaluarea țesuturilor moi.

Uneori, este nevoie de aspirația bursei care constă în extragerea fluidului pentru a se oferi un diagnostic cât mai exact.

Tratamentul bursitelor necesită adesea repaus a zonei afectate, dar și folosirea unor medicamente antialgice și antiinflamatoare.

Articulația afectată de bursită va fi pusă în repaus și se va avea în vedere evitarea oricărei presiuni asupra zonei. Compresele cu gheață pot fi bune atunci când apare durerea, diminuând disconfortul. Antiinflamatoarele, acetaminofenul ajută la reducerea durerii și la diminuarea inflamației bursei.

Exerciții fizice moderate

Deși se recomandă menținerea articulației în stare de repaus, în realitate, zona afectată se va recupera cu ajutorul unor exerciții fizice care să o ajute să îi crească mobilitatea. Exercițiile vor fi efectuate cu ajutorul unui kinetoterapeut, vor fi moderate și potrivite specificului acestei afecțiuni.

Prin astfel de exerciții fizice se va evita apariția înțepenirii.

Cu timpul, atunci când durerea se va ameliora, exercițiile fizice vor fi continuate pentru a tonifia mușchii. Exercițiile vor fi ușoare, se va începe prin încălzirea zonei și se va continua cu exerciții de stretching. Dacă apare durerea, exercițiile fizice se vor opri. La finalul exercițiilor fizice, se vor aplica comprese reci cu gheață, pentru prevenirea durerii și pentru reducerea inflamației.

Bursita severă se tratează de obicei prin aspirarea lichidului în exces, folosindu-se un ac și o seringă de aspirație. Dacă lichidul arată semne de infecții, medicul poate administra antibiotic sau chiar recomanda internare în spital. Dacă bursita nu răspunde la tratament se va îndepărta chirurgical.

Atunci când nu sunt efectuate exerciții de stretching și nu se tonifiază mușchii, bursitele pot recidiva. De aceea, ori de câte ori vă confruntați cu astfel de probleme de sănătate este obligatoriu să vă adresați unui kinetoterapeut pentru ca recuperarea medicală să fie completă.

Suferi de bursită?

Te așteptăm la noi pentru o evaluare medicală și un plan de exerciții fizice, conform recomandărilor medicului!

Traian 179 Et. 1 Ap. 2 Interfon 2
 tel: 0732 337 490

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Author
Latest Article
Newsletter
Signup our newsletter to get update information, promotion or insight.