LifeConceptMed---cabinet-kinetoterapie
,

GUTĂ – 7 lucruri pe care trebuie să le cunoști

Post Info

Guta reprezintă o inflamație a articulațiilor, o afecțiune dureroasă, caracterizată și prin edeme, roșeață și căldură locală. Fără un tratament de specialitate, guta poate prezenta recurențe, astfel că vă veți confrunta cu numeroase episoade dureroase. 

Cauza principală a acestei afecțiuni este hiperuricemia, mai exact, excesul de acid uric din sânge. Valorile mari ale acidului uric din sânge nu provoacă întotdeauna simptome, astfel că pacienții nu cunosc dacă sunt sau nu bolnavi și astfel afecțiunea se va agrava. Creșterea valorilor de acid uric din sânge este determinată de factori ereditari, o greutate corporală mare, abuzul de alcool, diete calorice reduse, dietă bogată în carne, mai ales organe, vânat și carne de animal tânăr. Un nivel crescut al acidului uric provoacă cristale ce se depun la nivelul articulațiilor și de aici apar problemele. Unele medicamente pot crește și ele valorile de acid uric din sânge. Am putea enumera aspirina, imunosupresoarele, penicilina, insulina, vitamina B12, dar și diureticele.

Iată mai jos 7 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre gută

1. Afectează mai mult bărbații

Guta este considerată adesea o boală specific masculină, astfel că bărbații ajung mai repede în cabinetul medicului cu astfel de probleme. Probabil acest lucru este corelat și cu dietele bogate în carne și consumul de alcool, mult mai specifice bărbaților. Dar nu trebuie să excludem definitiv guta și de la femei.

2. Risc major pentru persoanele deja bolnave

Guta poate însemna un risc crescut pentru cei ce sunt deja bolnavi. Bolile renale, diabetul zaharat, boli cardiovasculare sau arterioscleroza pot agrava și mai mult starea bolnavului de gută.

3. Simptomele gutei – ușor de depistat

Dintre cele mai des întâlnite simptome sunt edemele, sensibilitate la nivelul articulațiilor, cu preponderență la nivelul articulației degetului mare de la picior, creșterea temperaturii locale, durere nocturnă greu de suportat, prurit tegumentar, exfolierea pielii. Uneori, pacientul se poate confrunta cu schimbarea culorii spre roșu vinețiu a tegumentului, limitarea mișcărilor articulației din cauza durerii, febră și frison.

Sunt ușor de remarcat nodulii sau tofii gutoși care sunt localizați la nivelul mâinilor, urechilor și coatelor. Aceste zone ajung chiar să se deformeze. Cu toate acestea, nu este neapărat nevoie ca acești noduli să provoace un atac de gută.

Degetul mare de la picior este des afectat într-o criză de gută. De asemenea, în paralel, pacientul se poate confrunta și cu inflamația lichidului articulației (bursită).

 Este bine totuși de remarcat că durerea provocată de gută se acutizează mai ales în timpul nopții.

4. Stadiile bolii

Guta prezintă 4 stadii. 

Stadiul 1 este identificat cu hiperuricemia asimptomatică, ceea ce înseamnă un nivel crescut de acid uric în sânge, dar fără existența simptomelor.

Stadiul 2 este denumit artrita gutoasă acută – moment în care cristalele se acumulează la nivelul lichidului articular, determinând un atac gutos.

Stadiul 3 este intervalul gutos asimptomatic – după ce pacienții suferă un atac de gută, devin asimptomatici o perioadă de timp.

Stadiul 4 sau guta tofică cronică – atacurile de gută alternează cu episoadele asimptomatice. După un interval mai mare de 10 ani, guta devine o boală cronică, ce afectează articulațiile.  Acest stadiu al gutei este confundat cu alte boli articulare cum ar fi artroza. În acest stadiu  se formează tofii gutoși la nivelul cotului, picioarelor, ba chiar și în zona pavilionului urechilor.

5. În atacul de gută nu se administrează aspirina.

Deși aspirina este un antiinflamator, aceasta este interzisă, agravând evoluția gutei și determinând creșterea concentrației de acid uric seric.

6. Diagnosticul – realizat prin artrocenteză

Stabilirea cu atenție a diagnosticului este foarte importantă și acest lucru pentru administrarea unui tratament de specialitate. Artrocenteza  este un test care constă în aspirația de lichid articular pentru evaluarea cristalelor de acid uric. Există și situații în care diagnosticul nu poate să fie stabilit astfel din cauza articulațiilor cu edeme sau cu tegumente dureroase și roșiatice. În acest caz, testele de sânge care identifică valorile de acid uric pot fi concludente pentru aflarea diagnosticului.

7. Tratamentul gutei include mai multe etape

Pe de o parte, este necesar să se diminueze orice disconfort creat de durere. Medicamentele care diminuează durerea și antiinflamatoarele sunt recomandate pentru bolnavul de gută, în stadiu inițial. Antiinflamatoarele nonsteroidiene, precum ibuprofenul, naproxenul sunt recomandate. De asemenea, colchicina este un medicament specific pentru gută, cu un răspuns favorabil. Cu toate acestea, poate provoca reacții adverse, precum vărsături, diaree.

O altă etapă a tratamentului constă în scăderea în greutate. O dietă corectă, săracă în grăsimi este recomandată pentru cei ce suferă de această boală. La fel se recomandă și reducerea consumului de alcool. Se vor scoate din alimentație dietele bogate în carne. 

Exercițiile fizice și evitarea sedentarismului sunt alți factori asociați tratamentului.

Dacă ai probleme de greutate sau dacă ai nevoie de suport pentru efectuarea exercițiilor fizice, Life Concept Med oferă servicii de gimnastică împotriva obezității, astfel încât pacienții să redobândească obiceiuri sănătoase, pornind de la dietă și până la mișcare și stil de viață. Alături de noi, vor redescoperi plăcerea mișcării și a vieții sănătoase.

Masajul terapeutic, dar și exercițiile de kinetoterapie sunt alte opțiuni pe care le poți lua în calcul atunci când suferi de gută.

Te așteptăm la noi pentru o evaluare medicală și un plan de exerciții fizice, conform recomandărilor medicului!

🏠 Traian 179 Et. 1 Ap. 2 Interfon 2
☎️ tel: 0732 337 490

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Author
Latest Article
Newsletter
Signup our newsletter to get update information, promotion or insight.