Durerea lombara apare la aproximativ 80% din populatia de varsta activa. Mai putin de 1% este determinata de o cauza grava (cancer osos, abces paravertebral, afectiuni reumatologice) si sub 5% prezinta o hernie de disc intervertebral.
Durerea lombara nespecifica este un sindrom clinic dureros ( corelat sau nu cu iradiere pe membrele inferioare) caruia nu i s-au decelat cauze anatomice in urma investigatiilor , analize de laborator si imagistice:radiografie, RMN , TC. Majoritatea se rezolva in 4-6 saptamini cu un tratament medicamentos si fizioterapie.
Este o afectiune intalnita mai ales la adultii intre 45 si 65 de ani, dar poate aparea la orice varsta si determina limitarea activitatilor curente , invaliditate, altereaza capacitatea de munca.
Aparitia acestei afectiuni este corelata cu :
- factori individuali (varsta, greutate)
- factori anatomici (tonus muscular diminuat al muschilor spatelui)
- conditiile de lucru (lucrul in pozitii incomode, munca fizica grea,ridicarea de greutati, expunerea la vibratii).
Uneori, in cazurispecifice se recomanda repaus la pat dar nu mai mult de doua zile, si cu discontinuitate. Se pare ca pe termen lung beneficiile sunt mai mari daca pacientul mentine activitatile curente, in limita tolerantei la durere.
Cea mai eficienta cale de prevenire a cronicizarilor o reprezinta practicarea de exercitii fizice deoarece acestea au urmatoarele efecte:
- imbunatatesc conditia fizica generala, ajuta la scaderea in greutate
- mentin si cresc flexibilitatea muschilor, tendoanelor, ligamentelor
- Intaresc muschulatura
- imbunatatesc postura
- ajuta la cresterea densitatii minerale osoase
Este foarte util tratamentul de tip fizioterapie ,e lectroterapie: foloseşte o serie de stimuli electrici apropiaţi sau asemănători celor care participă la procesul complex al comenzii şi transmiterii impulsurilor si ajuta la relaxarea musculara, refacerea tisulara si au efect analgetic.