ARTROZA ȘI MIȘCAREA
EXERCIȚIILE FIZICE reprezintă o bună cale de reduce durerile și redoarea din artroze , atât în fazele incipiente cât și în cele avansate.
În urma consultului și a investigațiilor paraclinice medicul specialist vă va recomanda medicația, eventuale intervenții chirurgicale, gimnastică medicală,exerciții pe care să le executați sub supravegherea kinetoterapeutului.
Pentru început se recomandă exerciții ușoare precum mersul, alergatul ușor, yoga, strechging, înotul.
Începeți întotdeauna cu EXERCIȚIILE DE ÎNCĂLZIRE. Dacă aveți gonartroză e bine să antrenați bine mușchii coapsei și mușchii fesieri, iar dacă suferiți de coxartroză nu uitați să încălziți bine și musculatura abdominală.
Lucrați fără a forța, și opriți-vă dacă articulația devine dureroasă, roșie sau tumefiată.
Până veți invăța de la specialist ce exerciții vă sunt utile și cum să le executați corect, trebuiesc evitate anumite GREȘELI:
-Exercițiile cu greutăți mai mari decât v-ar trebui, pentru că solicitați prea mult articulațiile
-Mersul sau alergatul pe suprafețe necorespunzătoare, fără echipamentul potrivit, sau intr-un ritm prea intens, săriturile.
-Genoflexiunile solicită foarte mult genunchii, mai ales că din păcate de multe ori nu sunt executate corect.
Mișcarea ajută circulația sangvină si reorganizează lichidul sinovial de la nivelul articulațiilor,cel care asigură lubrefierea și buna funcționare . Pe de altă parte antrenamentul asigură tonusul muscular atât de necesar.
Diferite variante de RELAXARE pot aduce un oarecare beneficiu,nu neglijați odihna, somnul de calitate, relaxarea:
1-Terapia prin muzică este relaxantă, puteți încerca chiar lecții de dans, adaptate la ceea ce puteți face în momentul actual.
2-Meditația este un mod de a relaxa întreg organismul, scade tensiunea arterială, frecvența cardiacă, ritmul respirator, scade nivelul hormonilor de stress adrenalina și cortizolul.
3-Somnul de calitate dă organismului capacitatea de refacere, ajută la recuperare, important este să fie depășit cercul vicios în care durerile afectează calitatea somnului. Pe de altă parte sunt multe boli interconectate cu calitatea somnului: obezitatea, hipertensiunea arterială, apneea în somn, diabetul.
4-Masajul terapeutic ajută pentru că relaxează măcar temporar mușchii și tendoanele.
Te așteptăm la noi pentru o evaluare medicală și un plan de exerciții fizice, conform recomandărilor medicului!