coloana vertebrală și vârstele sa

Durerile de spate devin din ce în ce mai frecvente, tot mai multe persoane ajungând în cabinetul kinetoterapeuților pentru a găsi remediile cele mai bune. O afecțiune a coloanei vertebrale poate agrava destul de mult situația, aceasta fiind supusă zilnic unor permanente probe de rezistență, fie din cauza posturii greșite, fie prin anumite mișcări care produc un adevărat șoc acesteia. 

Coloana vertebrală este formată din 33 de vertebre osoase articulate prin discuri cartilaginoase și toată aceasta are rolul de a oferi flexibilitate în mișcare și în același timp de a susține greutatea întregului corp. De asemenea, coloana vertebrală găzduiește măduva spunării. Atunci când vertebrele sunt afectate ori alte componente ale coloanei nu se mai găsesc în locul normal, mai mult ca sigur pacientul se va confrunta cu dureri ale coloanei. În plus, o postură nefirească poate determina probleme ale coloanei vertebrale.

Pubertatea – vârsta scoliozei și cifozei

Încă din perioada de pubertate coloana vertebrală poate fi afectată. Scoliozele și cifozele sunt cele mai des întâlnite afecțiuni ale adolescenților, fiind determinate de o poziție greșită pe scaun în perioada de școală. Aceste afecțiuni se agravează la vârsta pubertății ținând cont de modificările hormonale apărute. Aceste devieri ale coloanei vertebrale pot cauza numeroase probleme de sănătate, pornind de la dureri mari și până la probleme respiratorii, cardiace, neurologice sau digestive, toate acestea în situații grave.

Spondilita și discopatia sunt alte afecțiuni ale coloanei vertebrale des întâlnite în rândul adolescenților. Spondilita se agravează, astfel că spre perioada de bătrânețe putem să ne confruntăm cu simptomatologia unei spondilite anchilozante care poate determina blocarea coloanei vertebrale fiind generată de fuzionarea corpilor vertebrali. Această afecțiune este dureroasă, durerile pe care le acuză pacientul fiind localizate la nivelul coloanei vertebrale sau la articulațiile sacroiliace (ce unesc oasele bazinului cu osul sacru).

Cartilajul se poate degenera în așa fel încât să se ajungă la fisurarea inelului fibros. De aceea, se recomandă repaus la pat sau anumite exerciții de kinetoterapie. Este indicat ca atunci când se ajunge în această situație să se asculte cu strictețe sfaturile medicului sau specialistului kinetoterapeut, așa încât să se oprească evoluția bolii. Cu cât cei ce suferă de această boală vor continua să facă presiuni asupra coloanei vertebrale, cu atât lucrurile se vor agrava și durerile vor fi tot mai mari. Pacienții riscă sa se confrunte cu hernii de disc caracterizate prin dureri acute și incapacitatea de a-și îndrepta spatele, iar mai apoi cu lombosciatică, o durere ce iradiază spre membrele inferioare.

Artroza, boala pensionarilor

Artroza este o afecțiune des întâlnită la persoanele de vârsta a treia. Artroza localizată la nivelul coloanei vertebrale poartă denumirea de spondiloză și apare din cauza depunerilor de calciu pe marginile corpului vertebral. Tot caracteristică vârstei a treia este și osteoporoza, fiind determinată de rarefierea oaselor, fiind intalnita mai mult la femei decât la bărbați. Ca atare, osteoporoza poate determina microfracturi la nivelul coloanei vertebrale.

Hernia de disc, afecțiunea coloanei vertebrale de la vârsta de maturitate

Hernia de disc are o simptomatologie pronunțată, fiind caracterizată de dureri foarte puternice. Hernia de disc poate afecta orice zonă a coloanei vertebrale, fiind frecventă mai ales în zona inferioară, zona lombară. Cu toate acestea, hernia de disc poate apărea și la nivel cervical și destul de rar la nivel toracic.

Vertebrele coloanei vertebrale sunt legate unele de celelalte prin discul intervertebral. Atunci când discurile intervertebrale se deteriorează avem de-a face cu hernia de disc, o afecțiune des întâlnită mai ales în rândul persoanelor aflate la maturitate. Mai exact, discurile vor ieși spre exterior sau se vor rupe și astfel apar dureri de spate destul de puternice, fapt ce va trimite pacientul direct în cabinetul medicului specialist. Cu toate acestea, atunci când ruptura nu face presiune asupra unui nerv, pacientul poate să nu resimtă niciun fel de durere.

Fiziokinetoterapia, soluție pentru problemele coloanei vertebrale

Atât problemele de statică, cât și cele de dinamică vertebrală pot fi corectate cu ajutorul procedurilor de fiziokinetoterapie. Ca atare, ori de câte ori simțiti senzații de înțepături, arsură pe membrele inferioare, dureri pronunțate, puteți apela la serviciile unui specialist kinetoterapeut.  În urma efectuării unei radiografii sau a imagisticii prin rezonanță magnetică, medicul poate recomanda anumite variante de tratament. Cu excepția cazurilor în care pacientului i se recomandă repaus la pat, precum ar fi lombosciatica sau crizele de lumbago, kinetoterapia poate trata orice afecțiune apărută la nivelul coloanei vertebrale, exercițiile medicale trebuind a fi supravegheate de un specialist kinetoterapeut. 

Kinetoterapia, de la primele semne de boală

Fie cu scop preventiv, fie pentru tratarea anumitor tipuri de dureri, kinetoterapia este eficientă. Se pot realiza anumite exerciții medicale pentru corectarea posturii, mai ales în cazul copiilor și adolescenților, sau pentru menținerea mobilității coloanei vertebrale ori pentru tonifierea musculaturii spatelui. Kinetoterapia poate ajuta și la recuperarea după anumite intervenții chirurgicale determinate de aceste afecțiuni. Cei ce suferă de dureri de spate sunt învățați cu ajutorul kinetoterapiei să evite anumite mișcări, șocuri ale coloanei și mai ales cum să ridice greutăți astfel încât să nu afecteze coloana vertebrală. Dacă pacientul suferă de spondiloză, kinetoterapia este recomandată pentru întreaga viață, neexistând un tratament curativ. Pentru o mai bună eficiență, kinetoterapia poate fi combinată cu masajul de medical și de relaxare.

Te așteptăm la noi pentru o evaluare medicală și un plan de exerciții fizice, conform recomandărilor medicului!

🏠 Traian 179 Et. 1 Ap. 2 Interfon 2
☎️ tel: 0732 337 490

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Author
Latest Article
Newsletter
Signup our newsletter to get update information, promotion or insight.